Jump to content

Óriás házimacska

2014. 07. 29. 10:39

A legenda szerint egy elvadult házimacska és a mosómedve szerelméből született Maine Coon az egyik legősibb természetesen kialakult fajta, amely Észak-Amerikából származik. Maine államból származtatják, innen a fajta elnevezésének egyik része, a másik pedig a Racoon, azaz magyarul mosómedve miatt, ugyanis a macska farka és bundájának mintázata a mosómedvééhez hasonló.

Ez a macska izmos, nagy testű, mellkasa széles, lábai közepes hosszúságúak és tömzsik. Na és kerek mancsaik vannak, a lábujjaik között jellegzetes szőrpamacsokkal. Farka hosszú és borzas. Feje viszonylag nagy és szögletes a pofája, pofacsontja is széles. Fülei egy fülnyi távolságra állnak egymástól, amelyek szélesek, végük pedig hegyes. Nagy és kifejező szemei vannak, álla erős, szőre, mint a hiúznak, mégis lágy az esése. A hasán és a hátsó lábain hosszabb a szőre, mint máshol. Jellegzetes e macskafajtánál a szép gallér. Ez a fajta nagyon jól alkalmazkodik a klímához, hiszen bundája fényes, selymes, vízálló. Olyan a bundája, amely egyetlen másik fajtához sem hasonlatos, elég hetente kétszer átfésülni.

Végleges méretét csak körülbelül négy éves korára éri el. A hímek nagyobbak, mint a nőstények.Természetes, cirmos mintázattal színekben tenyésztik, színe lehet colorprint, burma, őzbarna, lila, fahéj és csokoládébarna.

Testméretük közelít a vadmacskákéhoz, a hím akár 15 kilósra is megnőhet. Ez a macskafajta kifejezetten szereti a vizet, mivel eredeti élőhelyüknél fogva patakokból ittak, így nem ódzkodnak a víztől. Nagyon kedves és ragaszkodó nagy macskák, igazi játszótárs, hűséges és őszinte.

Nem csak méreteikben, de hangjukban is különbözne a többi macskafajtától, ugyanis udvarláskor és gazdájukkal való „beszélgetéskor” csicsergő hangjukat szívesen hallatják. Ugyanakkor ritkán és félénken nyávognak. Nagyon szeretnek játszani, szeretnek apróbb tárgyakat, cipelni. Imádja az ember közelségét, de nem igyekszik az ember figyelmét minden pillanatban lekötni. Nem kifejezett ölbe mászós macskafajta. Ösztönükből fakad a kiváló vadász mivoltuk.

Igazi jelenség és egyéniség. A nagy testben megtestesül a kedvesség, az önállósság a szabadság szeretete és a szépség is. A Maine Coon egy angyali természetű óriás.

(Fotó:telegraph.co.uk;cat-nation.com)