Jump to content

A macska szállítása

2014. 08. 06. 09:05

A költözés alapból nem egyszerű dolog. Mindent tematikusan bedobozolni, cipelni, tologatni, felrakni, az új helyre szállítani. Ott pedig kezdődik minden előröl, csak kifelé pakolva. Ezt még jobban megnehezíti, ha macskánk van.

A macskák ragaszkodnak régi környezetükhöz, ezért érzékenyebbek a lakhely megváltoztatására. Az új hangok és illatok sokkhatásként érhetik a cicát, így a gazdinak kell minden megtenni azért, hogy a költözés minél kisebb stresszel járjon a cicára nézve.

Utazáskor a macskák nyugtalanok, ez normális, de idővel lenyugszik. Nyugtatószerek adására tehát nincs szükség, csak akkor, ha a macska kárt tehet magában.

Az is egy megoldás, ha a költözést megelőző napon a család valamelyik tagja már az új helyen alszik a cicával, így lehetősége lesz az új terepet nyugodt körülmények között felmérnie, kicsit megismernie. Hogy még sikeresebb legyen a manőver, a lakást be lehet fújni feromon spray-jel.

A ketrecet csak az indulás előtt közvetlenül tegyük az autóba. A költözés utolsó mozzanataként tegyük be a cicát az autóba, mert máskülönben pánikba eshet. Arra is figyeljük, hogy az utaztatás során minél nyugodtabb légkört biztosítsunk kedvencünknek. Vagyis ne utazzanak a gyerekek és a cica is egyszerre, mert nyugtalanná válhatnak az éles zajok hallatán.

Soha ne utaztassuk szabadon a macskát, mert veszélyes lehet a macskára nézve és az autóban utazókra is. Az izgatott macska ketrecét helyezzük el az első ülésen úgy, hogy nyitott részén keresztül a jármű vezetőjét láthassa, így a sofőr beszélhet a cicához, meg is simogathatja.

Ne szállítsunk több macskát egy ketrecben, mert balesetveszélyes, de agresszívvá is válhatnak az állatok, és egymásban is kárt tehetnek.

Fontos a lassú és nyugodt vezetési stílus, csökkenti a stresszt. Az autóban vegyük minimálisra a zajok és illatok használatát. Iparkodjunk azon, hogy minél hamarabb a célhelyre érkezzünk.

Amikor egy macska ideges, nem eszik és nem is iszik, vagyis a ketrecbe ne adjunk neki se ételt, se vizet. Ha azonban hosszú az utazási idő, akkor meg kell állni időnként és akkor itassuk, etessük meg kedvencünket. Biztosítani kell azt, hogy a cica el tudja végezni a dolgát, vagyis használhassa a macska wc-t. Fontos, hogy minden ablak fel legyen húzva ilyenkor.

Cicánk hozzászokatása az új helyhez egy hétnél is több időbe kerülhet, ezért ha az első napokban nem eszik a macska, ne ijedjünk meg. Az első hetekben nem szabad a cicának a lakást elhagynia, ugyanis lassan fedezik fel új környezetüket, és így lehet garantálni, hogy kedvencünk ne tűnjön el.

(Forrás: fressnapf.hu)