Jump to content

A szőrtelen Szfinx

2014. 08. 10. 16:00

Ha egy ilyen macskát meglát az ember, kétségtelen, hogy szokni kell a látványt, ugyanis ez a fajta csupasz, csak a fülein és a farkán lehet némi kevéske szőr. Nem mindennapi látvány, igazi ritkaság a kinézete és bőrének tapintása miatt is.

Már az ókorban léteztek szőrtelen macskák, de első fénykép erről csak 1902-ben került elő Mexikóból. Ritka, ugyanis természetes körülmények között körülbelül tizenöt évenként születik egy ilyen példány.

Kanadában kezdték meg ennek a fajtának a kitenyésztését az 1960-as évek közepétől, majd 1971-ben meddőségi problémákba ütközött a már jegyzett fajta. Szerencsére 1980-ra ezt sikerült kiküszöbölni úgy, hogy Torontóból és Minnesotából újabb példányok kerültek elő, és a vérfrissítés megtette jótékony hatását.

A szfinx a házimacska egyik olyan nagyon ritka fajtája, amely természetes mutációnak köszönhetően nagyon vékony pehelyszerű szőrtakarója van. Bőrének tapintása bársonyosan puha, sima és kissé zsíros.

A kiállításokon szívesen szerepel, a közönség pedig szívesen nézi a szfinxet.

Testalkatára jellemző a robosztusság, hajlamos az elhízásra. Lábai vékonyak. Ék alakú a feje, amin nagy fülek ülnek, a bajsza rövid és merev, olyan példány is van, amelyiknek nincs is bajsza. A farok végén és a füleken megengedett a vastagabb szőrzet, de sokszor nincs. A bőr pigmentációja adja a macska színezetét, amely lehet egyszínű vagy bármilyen mintás.

Kimondottan lakásban tartott állat, a felügyelet alatt engedik ki a gondos gazdik, ugyanis télen a hidegtől, nyáron pedig a melegtől és az erős napfénytől kell óvni a macskát. Kíváncsi természete is könnyen bajba sodorhatja.

Tisztán tartásukhoz ritkán kell fürdetni, azonban a kevés szőrzet miatt a bőre könnyen piszkolódik és zsírossá válhat.
A szfinx cicának nincs szemhéja, ezért szemébe könnyen kerülhet piszok. Ügyelni kell, hogy a macska szeme mindig tiszta, fényes, váladékmentes legyen.

Ez a macskafajta is nagyon ragaszkodik gazdájához, társaikhoz. Éber, játékos, igen intelligens és temperamentumos. Jól kijön fajtatársaival, de uralkodó viselkedésének köszönhetően, mindig domináns akar lenni.

(Forrás: cicamacka.hupont.hu)