Jump to content

Dorombolás

2014. 08. 15. 09:05

Mindenki számára ismert tény, hogy a cicák dorombolnak. Amikor egy macska az ölünkbe ül, kényelmesen elhelyezkedik és dorombolásba kezd jó az embernek, mert tudja, hogy a cica jól érzi magát, a macska pedig valóban elégedett.

A macska kommunikáció szerves része a dörmögő hang adása, amelyet a cica csukott szájjal képes produkálni.

A dorombolás egy olyan jellegzetes tulajdonság, amely a macskafélékre, legfőképp a macskákra és leszűkítve a házi macskákra jellemző. A dorombolás berregő, vibráló hang, amely 25-150 Hz közötti tartományban mozog. Általában az állat elégedettségét jelzi. Vagyis egy cica általában akkor dorombol, ha boldog, ha jól érzi magát. Azonban ideges állapotában saját maga megnyugtatására is alkalmazza a berregő hang adását. Például az ellés ideje alatt az anyamacska dorombol, így üdvözölve és nyugtatva a kicsinyeit. A kiscicák képesek dorombolni és szopni is egyszerre, azonban nyávogás közben nem tud egyszerre tejhez is jutni. Az anyamacska és a testvérek dorombolása nyugtatja a kölyköket. A macskák növekedésével a dorombolás jelentése is megváltozik.

A nőstények párzás közben is dorombolnak.

Nem csak a házimacskák dorombolnak. Rajtuk kívül képes erre a hangadásra a vadmacska, a gepárd, a puma is. A többi nagymacska vagy bömböl, vagy pöfögéshez hasonló hangot hallat.

A dorombolás nem csak a macskára van jó hatással, de az emberre is, ugyanis vizsgálatok kimutatták, hogy az emberi csont gyorsabban gyógyul, ha macska dorombol a közelben. Vagyis a dorombolás jó hatással van a csontok és a bőr egészének megtartásában, vagy a gyógyulásban.

Még nem találtak a kutatók magyarázatot a dorombolásra, de vannak elméletek. Az egyik szerint a macska szájának hátsó részén lévő lágy ínynek a vibrálása. A gégén belüli idegi aktivitás eredménye, ami önkéntes cselekvés. Ez azt jelenti, hogy a cica akkor dorombol, ha dorombolni szeretne. Az agy üzeneteket küld a hangszalagokba az idegeken keresztül, így a hangszalagok megfeszülnek és elernyednek.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: ujsag.allatvilag.net)