Jump to content

Nyaralás macskával vagy nélküle?

2014. 08. 16. 09:05

Amikor eldöntöttük, hogy macskatulajdonosok leszünk vállaltuk, hogy több mint egy évtizeden keresztül velünk fog lenni jóban és rosszban. Ez vonatkozik a nyaralásokra, utazásokra is. Dilemma, hogy magunkkal vigyük-e, vagy valakire rábízzuk macskánk felügyeletét?

Bármelyik lehetőséget is válasszuk, mindegyikhez informálódásra, szervezésre, előkészületre van szükség. A feltételek és körülmények szabják meg, hogy magunkkal tudjuk-e vinni utazásunk színhelyére cicánkat vagy sem. Ez függ a szállásadónktól, a macska egészségügyi állapotától, korától. Vemhes vagy szoptató macskát ne vigyünk sehová, maradjon a megszokott környezetében. Ha csak pár napos kirándulásra megyünk el, akkor akár maradhat egyedül az amúgy is szobában tartott cicánk. Ilyenkor a legfontosabb az elegendő vízzel és élelemmel való ellátás, valamint biztosítsuk a tiszta almot. A másik megoldás, ha a nyaralást, utat elhalasztjuk.

Ha a pár napos útra magunkkal visszük macskánkat, szükségünk lesz szállításra alkalmas, jól szellőző ketrecre. Némelyik macska nem jól viseli a bezártságot, így az utazás előtt szokassuk a szállítóketrechez. Ha hosszabb ideig tart az utazás, akkor 1-2 óránként vegyük ki a cicát a ketrecből, arra ügyelve, hogy az ajtók, ablakok csukva legyenek. Ha mégis kiengedjük, azt csak pórázon tegyük meg, engedjük, hogy elvégezze a dolgát, egyen, igyon. Mindig biztosítani kell a cicánk számára a megszokott dolgait: alvókosár, takaró, etető és itatóedények, almos doboz.

Ha több napra megyünk el, akkor el kell dönteni, hogy a cicát magunkkal visszük-e, esetleg ismerősre, családtagra, barátra bízzuk felügyeletét úgy, hogy a cicát a megszokott otthoni környezetében látogatják meg, gondozzák, foglalkoznak vele, vagy pedig az ideiglenes gondozó lakásába visszük cicánkat.

A cica oldaláról nézve a legjobb lenne, ha otthon maradhatna, és valaki eljárna naponta hozzá. Ha alapból szobacicáról van szó, akkor ez semmilyen traumával nem jár a cica számára.
Az is egy megoldás, ha a család felváltva megy nyaralni, így mindig van otthon valaki a megszokott légkörből.

Külföldi utazás előtt célszerű állatorvos tanácsát kikérni, hogy szükséges-e valamilyen védőoltás, irat. Általában orvosi igazolás szükséges a veszettség elleni oltásról, amelyet az utazás előtt kell beszerezni.

Idegen helyen csak zárt szobában engedjük szabadon a macskánkat, más esetekben pedig mindig legyen rajta póráz.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: static4.shop033.com)