Jump to content

Terápiás macska

2014. 08. 17. 16:00

A pszichoterápiában az állatok alkalmazása még nagyon új, de hatásos kiegészítője a különböző gyógymódoknak. Egy amerikai pszichológus alkalmazta saját házi állatait betegei kezelésébe, amelyek sikeresnek bizonyultak, így most már számos állatfaj áll az ember segítségére.

Általánosságban elmondható, hogy akinek van háziállata, annak pszichológiai egyensúlyát segít fenntartani az állat mind otthonában, de munkahelyén is.

Ismert, hogy a macska vagy a kutya simogatásával oldódik az emberben felgyülemlett feszültség, csökkentik a félelmet és a szorongást, hangulatjavítók, de hasznosak a fizikai erőnlét fenntartásában is.

Állatterápiát használnak gyerekeknél a tanulási nehézségek leküzdésében, de jól alkalmazható a lelki és családi feszültségek megoldásában, fogyatékossággal élők számára, drog- és alkoholfüggők esetében is.

Elméletileg bármelyik állat alkalmas az állatterápiára, de sok feltételnek meg kell felelni. Fontos, hogy ne legyen agresszív, szeresse a simogatást, legyen egészséges az állat, és a gazdája tudja kontrollálni.

A macskák elterjedt terápiás állatok. Esetükben fontos, hogy tűrje a simogatást, ne legyenek agresszívak vagy túl félénekek. Legyen számára megszokott a póráz használata és az utazás is.

Az Amerikai Egyesült Államokban olyan kísérletbe kezdtek, amelyben négyezernél több 30-75 év közötti embert vizsgáltak, akiknek fele macskatulajdonos volt. majdnem 10 évig tartott a vizsgálat, amely időszak alatt figyelemmel kísérték a halálozási okokat. Azt figyelték meg, hogy azok az emberek, akiknek macskájuk van, kisebb arányban haltak meg szívroham következtében. A macskatulajdonosok ugyanolyan rizikófaktorokkal éltek együtt (dohányzás, egészségtelen étkezés, mozgáshiány), mint azok a kísérleti alanyok, akiknek nem volt macskájuk.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a dorombolás és a macska simogatása csökkenti a vér stresszhormon szintjét, ami csökkenti a vérnyomást, a szorongást.
Macskatulajdonosok körében a szívinfarktus kockázata jelentősen kisebb.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: 2424.hu)