Jump to content

Ibériai hiúz

2014. 08. 18. 16:05

Egykor az Ibériai félsziget gyakori állata volt az ibériai hiúz, vagy más néven spanyol hiúz, párduchiúz. A XX. század vége felé az állatok nyolcvan százaléka eltűnt, 2007-ben pedig már csak 100 egyedet számoltak.

Az ibériai hiúznak csak elszórtan vannak példányai Spanyolország délnyugati részén, Portugáliában azonban már egyáltalán nincs is.

Az ibériai hiúz a világ legritkább macskaféléje. A természeti körülmények mellett azonban a közlekedési balesetek legalább annyira veszélyeztetik ennek az állatnak a fennmaradását.

A WWF tarthatatlannak találja ezt az állapotot, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, hiszen egyszerű intézkedéssel véget lehetne vetni az értelmetlen baleseteknek. A WWF bírálta a közlekedési minisztérium tétlenségét, pedig az útszéli bozótok ritkításával, a pályák jobb elkerítésével és figyelmeztető táblákkal elkerülhetők lennének a kihalófélben lévő macskafélék gázolása.
Nehezíti a helyzetet, hogy az ibériai hiúz egyetlen zsákmánya a mezei nyúl, amelynek élettere szintén egyre szűkül, betegség is tizedeli az állományt.

(Forrás: karpatinfo.net; Fotó: agraroldal.hu)