Jump to content

A homokozó és a macska

2014. 09. 19. 16:05

A gyerekek rajonganak a homokozóért. Órákig képesek a homokba lyukakat ásni, formákat kreálni, vödörbe lapátolni. Azonban a cicák is szeretik a homokozót.

A kisgyermekes anyukák rémálma, amikor játszótéren homokozni szeretne a gyermek. Köztudott, hogy a macskák szívesen piszkítanak a homokba, míg ugyanott játszanak a gyanútlan gyermekek.

A kertben lévő homokozóval is megeshet, hogy a család cicája alomként kezeli azt és oda ürít, a macskák ugyanis ösztönszerűen a puha, homokos területeket keresik erre a tevékenységre.

Bizonyos módszerek alkalmazásával a veszélyt el lehet kerülni.

Ha meg akarjuk óvni gyermekünk homokozóját a cicától, akkor a legjobb, ha a kertben egy olyan kis területet jelölünk ki számára, amelyet kedvel. Ezt úgy érhetjük el, ha macskamenta és gyöngymenta növényekkel vesszü körbe azt a részt, amely ráadásul szép látványa lehet a kertnek. A cica elkerített helyére rakhatsz ki almot is, így a szabadban is van számára elkülönített wc. Arra azért ügyeljünk, hogy ez a direkt cica terület olyan helyen legyen, ami kellő diszkréciót biztosít a macskának, ugyanis ebben a kényes helyzetben ők is szeretik az egyedüllétet. A kerti alom tisztítása éppúgy feladat, mint a benti macskaillemhelyé.

A másik egyszerű megoldása a homokozó megóvása a cicától, ha lefedjük azt. Megfelelő egy műanyag tető, amely megvédi a homokot a cica ürítési szándékától, az esőtől. Erre a célra egy vízlepergető ponyva is használható, csak széleit rögzíteni kell, hogy a szél le ne fújja, az esővíz ne gyűljön össze.

Ha mégis előszeretettel dúrja fel a homokozót a macska, akkor meg kell keresni a forrást. Lehet, hogy egy régebbi kupac maradt ott.
Nagyon fontos, hogy minden homokozás után a gyermek alaposan mosson kezet.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: fayettevillearanimaldoctor.com)