Jump to content

Toxoplasmosis

2014. 10. 18. 09:05

A Toxoplasmosis betegséget főleg macskák terjesztik, ezért sok gazda inkább megszabadul kedvencétől. Hogy tisztában legyünk ennek a kórral, nézzük meg a tüneteit, valamint azt, hogy hogyan akadályozhatjuk meg a fertőzést.

A Toxoplasma gondii egy egysejtű kórokozó, amely ritkán kutyákban, gyakrabban macskákban fordul elő.
A toxoplasmosis olyan betegség, amely emberre is átterjedhet. A kórokozót ürítő macska így embert is fertőzhet, és azok az emberek vannak jobban ennek kitéve, akik ilyen macska közelében élnek.

A macskáknál ez a fertőzés igen gyakori, de csak ritkán okoznak megbetegedést. Nem minden megjelenési formára van hatékony kezelés, emiatt a betegséget teljesen nem lehet meggyógyítani. A kórokozók csak a bélsárban lévő kórokozók még nem fertőznek, mert egy nap kell ahhoz, hogy a levegő által fertőzővé váljanak.
Mivel azonban a macskák tiszta állatok, az ürüléküket elássák, szőrüket sűrűn tisztogatják, így rajtuk sem marad meg a kórokozó olyan hosszú ideig, hogy fertőzni tudjon.

A toxoplasma által fertőzött macska akár 5 évig is tartó immunitást is szerezhet. Azonban ha a szervezetükben szétszóródnak a kórokozók, akkor megbetegedhetnek, amelynek tünetei étvágytalanság, bágyadtság, láz, soványodás.

Az ember általában nem is a macskától kapja el közvetlenül a betegséget, hanem sokkal inkább a talajjal való érintkezéskor (veteményezés, ásás, mosatlan gyümölcs fogyasztása). A fertőzés forrása a macska székletével fertőzött élelmiszer és nyers hús lehet, amely kórokozó a vérfalon át a véráramba kerül és gyorsan elszaporodik. Erős immunrendszer esetében nem tud elszaporodni és 5-100 mm-es cisztában marad vissza. Ilyen ciszták lehetnek az agyban, izomban, szemben és máshol is maradhatnak.

Főleg azok a várandós nők vannak a toxoplasmosisnak kitéve, akiknek korábban nem volt macskával semmilyen kapcsolata, így még nem védettek a betegséggel szemben. A veszélyeztetett nők minden zöldséget alaposan mossanak meg, nyers húshoz csak gumikesztyűben nyúljanak.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pawesomecats.com)