Jump to content

Cica közérzetének javítása

2014. 10. 27. 16:00

Ősszel és télen a lakásban élő macskák nem igazán szeretnek kimozdulni, kerülik a hűvös és nedves környezetet. Szívesebben maradnak a meleg lakásban. Remek alkalom a macskánkkal való tartalmas időtöltésre, együttlétre.

Nem kell bajra gondolni, ha cicánk nem akar a hidegbe kimenni. Teljesen természetes. Ráadásul ilyenkor az aktivitásuk is lényegesen lecsökken, sokat alszanak. Csak azok a macskák kényszerülnek arra, hogy kint legyenek, amelyeknek saját maguknak kell az élelmet megszerezniük. Ez nem azt jelenti, hogy ha ki akar menni a cica a szabadba, akkor ne engedjük. De, hadd menjen, csak ha újból a lakásban van, alaposan töröljük szárazra a bundáját.

Használjuk ki arra ezt a lustálkodós időszakot arra, hogy összebújjunk állatunkkal, még közelebb kerüljünk hozzá. Jó alkalom a játszásra is, ugyanis azt sem engedjük meg cicánknak, hogy ellustuljon, elhízzon. Beszerezhetünk új, serkentő játékokat, ami felkelti az állat érdeklődését, aktivitást vált ki belőle. Mivel ez az időszak nem kedvez annak, hogy a macska sokat mozogjon, így nyugodtan csökkenthetjük ételadagját.

Ezt az időszakot kihasználhatjuk arra, hogy klikker segítségével elsajátítassunk cicánkkal néhány ügyes mutatványt. Jó mozgás és tanulás is egyben, közben szórakozik a cica és a gazdi is.

Figyeljünk arra, hogy ebben az időszakban biztosítva legyen a cica számára a nyugalom. Foglalkozzunk vele naponta, de az őszi és a téli időszakban több szüksége van a nyugalomra.

Simogassuk, ápoljuk a szőrápoló kesztyűvel, kefével fésüljük át naponta a hosszúszőrű cicák bundáját.
Ahol a cicánk szeret leheverni, szebbé, kényelmesebbé és otthonosabbá tehetjük a radiátor környékét, az ablakpárkányt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: dasunas.deviantart.com)