Jump to content

Macskatenyésztési elvek

2014. 11. 05. 09:00

Ahhoz, hogy macskatenyésztésbe kezdjünk, gondosan elő kell készülni, ugyanis bonyolultabb, mint mondjuk ugyanez a tevékenység a kutyáknál. Ha macskánk megfelel az egészségügyi előírásoknak, akkor nagy esély van arra, hogy egészséges cicáik születnek. Mi szükséges ehhez?

A tenyésztésbe csak FeLV, FIP, FIV és PKD teszten átesett, negatív eredményű állatok vonhatók be. A FeLV teszt, vagyis macskaleukózis tesztje, a FIP teszt a coronavírus okozta megbetegedést szűri. A FIV-vel a macska AIDS szűrhető ki, a PKD a vesék veleszületett policisztás megbetegedését szűri ki. A tesztek negatív eredménye után, az oltott macskákat szabad pároztatni.

A tenyésztő kötelessége, hogy a nála született kiscicák első védőoltását biztosítsa, és ugyanígy szükséges a cicák féregtelenítése is. Csak ezután kerülhetnek az új tulajdonosokhoz a cicusok.
Mindig figyelembe kell venni, hogy a cicák tenyésztése nem anyagi érdekű vállalkozás, hanem hobbi. A tenyésztők célja az adott fajta tenyésztése, nemesítése.

Ha valaki tenyésztésbe kezd, a megszületett és egészséges cicák elpusztítása tilos. Biztosítani kell a cicák elhelyezését akkor is, ha nem lehet törzskönyveztetni valamilyen oknál fogva.
Azt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő cicát, amelyik szenved, kíméletesen el kell altatni.
Tíz hónapos kortól lehet megkezdeni a cicák pároztatását, de még jobb, ha az első életévét már betöltötte a macska. A kandúr két héten belül maximum két nősténnyel pározhat, a nőstény ellés utáni 4. hónapban pároztatható újra.

A tenyészteni kívánt macskának együtt kell élnie a gazdájával, a családjával, azonban a nőstényt és hímeket egymástól el kell távolítani azért, hogy biztos legyen az apa kiléte. Ha ez nem valósítható meg, akkor olyan helyen kell tartani a macskákat, amely legalább 4 négyzetméternyi területű és legalább 180 cm magasságú. Ennél kisebb helyen tartani egy macskát tilos. Ha külön helyiségben tartjuk macskáinkat, akkor jól szellőzőnek és fűthetőnek kell lennie. Nem szabad hosszú időre emberi és állati társaság nélkül hagyni macskáinkat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: olx.hu)