Jump to content

Melyik a te cicád?

2014. 11. 11. 09:05

A macskáknak rendkívül sok fajtája van. Aki macskát kíván megához venni, sokból választhat, hogy melyik illik leginkább személyiségéhez, életmódjához.

El kell dönteni, hogy cicánk szőre rövid vagy hosszú legyen. Egyértelmű, hogy a hosszú szőrű macskák bundája sokkal több törődést igényel. Azokkal naponta foglalkozni kell, így ha ehhez nem megfelelő az időbeosztásunk, akkor hiába tetszik egy ilyen fajta macska, nem célszerű választás. Ha a mostanában divatossá vált csupasz cicát sem tetszik, akkor még mindig vannak a rövid szőrű cicák.

Azt is érdemes eldönteni, hogy keverék vagy fajtiszta macska kell-e. Azt tudni kell, hogy általában a fajtiszta állatok érzékenyebbek a betegségekre. Fontos az étrend, a táplálék minősége számukra és rendszeresen állatorvosi vizsgálatra van szükségük. Vagyis sokkal több törődést igényelnek, mint a keverék cicák.

Egy biztos, bármennyire is az van a köztudatban, hogy a macska önálló és független állat, a törődésre, a vele való foglalkozásra ugyanúgy szüksége van, mint a kutyának. A fajtiszta macskákra ez még inkább jellemző. Ezért ha nincs időd a napi etetésen és simogatáson kívül másra, akkor a házi macska a jobb választás.

Macskák között is vannak hangosabb fajták és halkabbak. Egyesek kimondottan hangosak. Egyéni, hogy ki melyiket pártolja jobban. Van olyan, aki kimondottan szereti, ha macskája „beszél” hozzá. A maine coon és a burma macska szeret hangokkal kommunikálni gazdájával. A perzsa és a lógófülű cica pedig a csendes fajták közé tartoznak.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kyivpost.com)