Jump to content

Cicatél

2014. 12. 28. 17:35

Ténylegesen beköszöntött a tél, a hideg. A hó is leesett. A szabadba kijáró cicákról való gondoskodáshoz adunk néhány fontos tanácsot.

A szobacicáknak nem jelent nagy kihívást a tél átvészelése. Rágömbölyödnek a meleg radiátorra jóllakottan. Így nem nehéz. De azok a cicák, amelyek napjaik nagy részét a szabadban töltik, nekik igazán sokat jelent a meleg radiátor.

Az egészséges cicák jól alkalmazkodnak a hideg időjáráshoz is, jól tűrik a legzordabb időjárási viszonyokat is, de azért a gazdának nem árt, ha biztosít cicája számára egy olyan helyet, ami fedett, szélvédett. A legoptimálisabb, ha egy olyan lakot helyezünk el számára, ami a testméretének megfelelő. Se nem túl nagy, se nem túl kicsit. Éppen akkora, amelyet saját testhőmérsékletével kényelmesen be tud fűteni. Az alját béleljük ki. Ha megfelelő kosztot biztosít a gazda macskája számára, akkor nem lehet vele gond. Ebben az időszakban legalább 10%-kal több macskaeledel szükséges számukra.

Fokozottan figyelni kell az ivóvizére. A fagy beálltával a vizét gyakran ellenőrizni kell, hogy nem fagyott-e be.

Ugyanúgy, mint a kutyák esetében is, a macskáknál is figyelni kell a cica mancsait, ugyanis a felsózott út miatt a só kimarhatja azt, ami nagyon fájdalmas.

Még ha nem is szobacicáról van szó, ha vizesen, vacogva jön haza, törölje meg és akár hajszárítóval szárítsa meg a macskát. Bár nem túl általános, hogy egy cica meghűljön, de ilyen esetekben előfordulhat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: tapshop.hu)