Jump to content

Vadászösztön

2015. 01. 18. 09:05

Bármennyire lakásban él egy macska, a vadászösztön benne van. Nem is kell éhesnek lennie, hogy prédát keressen magának. Ez a mélyről jövő ösztön egyik macskában erősebb, a másikban gyengébb, de mindegyikben megvan.

Sokaknak nem tetsző az, sőt gusztustalannak tartják, hogy macskájuk másik élő állatot öl. Hiába nem éhes a cica, hiába halmozzuk el finom falatokkal, az ösztön nem ölhető ki addig, amíg kijárhat a szabadba. A kimondottan szobacicáknál ez már máshogy működik.

A macskák vadászatkor a mellső lábukat használják arra, hogy az első csapást mérjék áldozatukra. Utána egész testükkel újabb csapást mérnek az áldozatukra. Ha pedig már az áldozat elkábult, elszédült, akkor sebesíti meg.

Kívülről nézve ez úgy néz ki, mintha kegyetlenkedne áldozatával, hiszen pofozgatja, ide-oda játszik áldozatával. A préda ilyenkor már legtöbbször élettelen.

A vadon élő macskafélék nem játszanak áldozatukkal. Ez csak azokra a házimacskákra igaz, amelyek jól vannak tartva. Annyira vágynak a vadászat izgalmára, hogy ha végre találnak egy prédának megfelelő egeret, madarat, minél hosszabb időra ki akarják húzni a vadászatot. Valójában kissé bizonytalanok a dolgukban.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: sciencenews.org)