Jump to content

Macskát, de milyet és honnan? - 2. rész

2015. 02. 01. 09:25

Macskát szeretnénk, de nem tudjuk eldönteni, hogy honnan? Milyen nemű legyen a kedvenc? Milyen idős legyen az állat? Elég egy macska, vagy legyen pajtása?

Ha kölyök cicát szeretnénk magunkhoz venni, akkor érdemes 8-9 hetes cicust szokassunk magunkhoz. Az annál fiatalabb állatnak szükséges az anyja közelsége. A legelső időkben a táplálás miatt, később pedig az anyától tanulja meg, hogyan kell viszonyulni környezetéhez. A 8-9 hetesnél idősebb állatok pedig már hozzászokhatnak előző környezetükhöz, és nehezebben megy az idomulás.

Hogy hány cicát fogadjunk a családba az attól is függ, hogy mekkora a lakás, van-e kert? Ha nagy a lakásunk, és még kert is van, akkor megfér két állat is, amelyek lehetőleg testvérek legyenek, mivel sokkal jobban elfogadják egymást. A lakás nagysága miatt azonban el tudják egymást kerülni, ha nem akarnak társaságot maguknak. Ha több cicát veszünk magunkhoz, akkor mindegyiknek szükséges biztosítani fekvőhelyet. Ha a testvérek más neműek, akkor feltétlenül szükséges ivartalanítani az állatokat.

A hosszú szőrű macskák több gondozást igényelnek, mint mások. A szőrváltás időszakban ez még inkább igaz. Ha fiatalon kerül hozzánk a cica, és kölyökkorától hozzászokattuk az állatot a fésüléshez, akkor nem okoz gondot. A rövidszőrű, netán kopasz macskákkal nincs ilyen gond, de nem árt a rövid bundát is 2-3 naponta átkefélni.

Amikor arra kerül a sor, hogy kiválasszuk az alomból a cicát, akkor figyeljünk pár dologra:

  • A cica szőre legyen puha sűrű, ne legyen borzos;
  • A füle legyen tiszta;
  • A szeme legyen tiszta, ne legyen váladékos;
  • A cica orra legyen meleg, száraz, de nem forró;
  • Ha a végbélkörnyéke ürülékkel szennyezett, az hasmenésre utal;
  • A cica legyen megfelelő alkatú, ne legyen kövér, puffadt;
  • Legyen élénk, játékos, mert a beteg cicák közömbösek, lehangoltak.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: macskafajtak.hu)