Jump to content

Többet esznek, de miért?

2015. 05. 20. 09:00

A macskák kora és étvágyat összefügg. Szakemberek felfedezték, hogy az idősebb macskák jóval többet esznek, mint a fiatalabb egyedek.

 

A jóval falánkabb idősödő állatot könnyű túletetni, ami elhízáshoz vezethet. Egy kimutatás szerint, az elhízott cicák többsége nem idős állat, hanem középkorú. Mégis miért esznek többet a korosodó állatok?

Azért, mert már egyre kevésbé tudják hasznosítani a tápanyagot. Ahogy nő a macskák éveinek száma, már nem tudja olyan jól a zsírt és a fehérjét úgy lebontani. Ebből pedig az következik, hogy a bevitt táplálékból kevesebb energiát nyernek ki. Ahhoz, hogy energiaéhségüket csillapítani tudják, muszáj többet enniük.

Az egészséges cicák számára a száraz eledel és a macskakonzerv megfelelő, de ha az állat hízni kezd, akkor a kevesebb kalóriatartalmú, mégis könnyebben emészthető tápot szükséges adni az állatnak.

Egy idősödő macsek (8 évesnél idősebb) számára a tápláléknak ugyanannyi kalóriát kell biztosítani, mint egy fiatalabbnak. Fontos az, hogy B-vitaminban gazdagabb legyen a táplálék, és minél jobban emészthető.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)