Jump to content

Hisztis nyávogás, mi a gond?

2015. 06. 17. 09:00

A cicák nyávogással kommunikálnak egymással és velünk is, de másféle hangon jelzik éhségüket, fájdalmukat. Egy a közös ebben, a figyelemfelkeltés.

Előfordulhat azonban, hogy egy azelőtt sosem hallott hangon nyávog kedvenced, mit jelezhet ezzel?

Akár betegséget is jelezhet ezzel, amely fájdalommal jár, és így igyekszik tudtodra adni.

Az is lehet, hogy semmi egészségügyi problémája nincs, egyszerűen csak korlátoztad szabadságában, és ezt nem viseli jól. Erre megoldás lehet az ivartalanítás, ugyanis akkor az állat sokkal nyugodtabbá válik, nem hajtják az ösztönei. Ha kijárhat a szabadba is a cicád, de nem vagy egész nap a közelében, hogy kedve szerint nyitogasd számára az ajtót, akkor érdemes egy macskaajtót felszerelni.

Akár a félelem is kiválthat az állatból ismeretlen nyávogást, vagy ha szorong. Ha észreveszed, hogy cicád fél, foglalkozz vele többet, próbáld meg kideríteni a félelem okát, és ha egy mód van rá, szüntesd meg azt. A szorongásban segíthet, ha a cicád számára elkülönítesz egy saját területet, amit csak ő birtokol.

A különös hangadással agressziót is kifejezhet, ám ezt azonnal orvosolni kell, mert ha rögzül, akkor sokkal nehezebb. Derítsd ki mi váltja ki cicádból az agressziót.

Ha nagyon unatkozik és minden áron fel akarja magára hívni a figyelmet, akkor is hisztis nyávogással tudathatja azt velünk. Erre számos megoldás van, nagyon jópofa játékokkal űzhetjük el a cica és saját unalmunkat is. Vannak olyan cicafoglalkoztatók is, amelyet az állat egymaga is tud használni.

Párzási időszakban pedig könyörög a szabadságért. Erre az egyik lehetséges megoldás ismételten az ivartalanítás.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)