Jump to content

Volt vita, nem lesz vita

2016. 02. 29. 19:00

A tavasz közeledtével egyre sűrűbben fogunk már-már horrorisztikus hangot kiadó macskanyávogást. Jól tudjuk, kezdetét vette a párzás időszaka.

Ez azonban nem egy egyszeri alkalom az évben, hanem az őszig tartó ivarzás két, háromhetente ismétlődik. Ebben az állapotban hatnak az állatokra a hormonok, nincs megállj. A hím cicák egymással alapjában véve is agresszívvá válhatnak, de ez a párzási időszakban csak felfokozódik. Ez persze harcot is jelenthet. Sok kandúr szerez ebben az időszakban akár komoly sérüléseket is. A kóborló kandúrokat viszi a vérük. Sokat hajt a vére, így kerülnek olyan eszélyes helyzetbe, amely akár az életükbe is kerül. Ebben a felfokozott állapotban olykor megszűnik körülöttük a külvilág és könnyebben esnek autók áldozatául, de verekedés által szerzett sebek is keletkezhetnek a testén, és komoly fertőzéseket szedhetnek össze, amely olykor gyógyíthatatlanná válik.

A felelősségteljes gazdi ezt valószínűleg szeretné elkerülni, feltéve, hogy nem épp cicája genetikai vonalának továbbadása a cél. Ezért a legjobb, amit tehet a saját idegrendszere és macskája érdekében, ha ivartalanítja. Ma már ez olyan rutinműtétnek számít, amellyel a hím macskánk kedélyállapota lenyugszik. Ez azt is jelenti, hogy a gazdi is megnyugodhat.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/kép)