Jump to content

Lehetnek féltékenyek a kutyák és a macskák?

2016. 10. 29. 08:00

Jól megérdemelt pihenésünket nem mindig az otthonunkban kívánjuk eltölteni. Szeretünk kimozdulni, de nem mindenhová lehetséges magunkkal vinni kedvenceinket.

Ahhoz, hogy nyugodtan tudj hosszabb időt távol lenni kedvenc háziállatod nélkül az szükséges, hogy megfelelő gondviselőt találj számára, amíg te elutazol. A gond egyik része ugyan megoldódott, azonban hazaérve azt tapasztalod, hogy kedvended mintha rosszallóan nézne rád.

Korábban, az etológia nem úgy közelített az állatok felé, mint érzelmeket kifejező lények. Régebben ezt úgy tartották, hogy emberi érzelmekkel ruházták fel az állatokat is. Ma pedig már elfogadott az, hogy a velünk élő állatok ugyanúgy megsértődhetnek, lehetnek féltékenyek is.

Közel álltok egymáshoz kutyusoddal, cicusoddal? Tőlük ez a mellőzöttség érzése, a sértődés, szomorúság sokkal jobban érzékelhető, mert nagyon szoros kapcsolatuk van az emberrel.

Nap, mint nap együtt vagyunk kedvenceinkkel. Sokat foglakozunk velük, így ennek megszakítása azért, mert a gazdi elutazott, persze, hogy szomorúságot okoz állatunkban. Minden állat más beállítottságú, személyiségű, és ennek megfelelően reagál arra, hogy gazdája mellőzi társaságát, a vele való foglalkozást.

Cicás gazdik esetében gyakrabban felmerül az a probléma, hogy egy hosszabb utazás után hazaérkezve azt tapasztalja, hogy cicája szomorú, kerüli társaságát. Mintha a kötődés meggyengült volna.

A hosszabb utazást úgy kell betervezni, hogy áthidaló megoldást találjunk kedvencünk számára is. Családunk és barátaink körében keressünk olyan személyt, aki arra az időszakra foglalkozni tud naponta akár csak fél órát a mi kedvencünkkel. A gondozási feladatokon túl fontos a játék, az állattal való törődés biztosítása. Még ha nem is a gazdi simogatja, játszik kedvencével, a testi kontaktus nem marad el, valamennyire pótolni tudja az ideiglenes megbízott is. Sokkal kisebb lesz annak az esély, hogy kedvencünk szomorúan várjon haza.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)