Jump to content

A skizofrénia és a macska kapcsolata

2017. 03. 12. 08:00

A macskákat nem szeretők örvendezve dörzsölhették össze a kezüket annak hírén, hogy a cicák skizofréniát okoznak.

Ez a fel-felröppenő téma természetesen nagy nem tetszést vált ki azokból, akik cicákkal osztják meg életüket.

Honnan is ered ez a feltevés, hogy macskák ezt a komoly személyiségzavart okozzák? Az úgy kezdődött, hogy még az 1970-es években egy amerikai szakember észrevette, hogy a kutyák akaratukon kívül megbetegíthetik gazdájukat. A kutyától származó egyik fajta vírus ugyanis sclerosis multiplexet okozhat. Ha a kutya ilyen formán képes megbetegíteni az embert, akkor biztos a macska is.

Ráadásul a macskáknak rosszabb is a hírnevük, hiszen szervezetükben megtalálható minden gond nélkül a Toxoplasma gondii. Azonban az is ismert, hogy a tudathasadásos betegek szervezetében is magasabb számban jelent van ez a kórokozó. Az összefüggés vizsgálására a skizofrén betegek között kérdőív formájában érdeklődtek életvitelükről, és talán már nem is volt olyan meglepő, hogy az ilyen betegek között sokan macskatulajdonosok is voltak.

Ennek ellenére még a mai napig sincs mindent bizonyító eredmény arról, hogy a macskáink tehetnek az ember tudathasadásáról. Ez a fajta mentális betegség még sok zárt kaput rejteget, amelyet a kutatók igyekeznek kinyitni.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)