Jump to content

Préda minden, ami mozog, és ami nem

2017. 06. 22. 20:00

A velünk élő cicákat bárhogy kényeztetjük, bármit megvehetünk nekik, az ösztönöket nem most fogjuk kiölni belőlük.

Jó ideje már a környékünkön vannak, habár kevesebb ideje, mint a kutyák, mégis megtaláltuk a közös nevezőt a macskákkal. Nem érdemes összehasonlítani a két fajt, mert különböznek egymástól, de mindegyikükben megmaradt valami az ősi és elemi ösztönökből.

Bármilyen jól tápláljuk cicánkat, bármilyen luxusban élhet, ha lát egy legyet, még az elkényeztetett cica is ráveti magát. Ösztönéből fakad, méghozzá vadászösztönéből.

Biztosan láttál már ügyetlenül próbálkozó, nemcsak légyre, hanem bármi másra "rátámadó" kiscicákat. Gyakorolnak, méghozzá a vadászatot. Próbálják a zsákmány becserkészését, a vadászati technikák tökéletesítését. Nem is kell egy tárgynak mozognia ahhoz, a kiscica rávesse magát, de ha még mozog is, akkor azonnal él a lehetőségével.

Azoknál a cicáknál ennek tétje is van, amelyek a szabadba is kijárnak, hiszen vadászhatnak rovarokra, rágcsálókra. A szobacicák esetében ez már kevésbé lehetséges, ám ha egy légy, vagy bármilyen más állat téved be a lakásba az szórakozást, a vadászösztön kiélését jelentheti. Jobb híján pedig még az árnyékukkal is eljátszanak, vagy alig várják, hogy a gazdi foglalkozzon velük.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)