Jump to content

A szőrgombóc gondot okozhat

2017. 07. 25. 20:00

Nyáron mi is lengébben ötözünk, szívesen dobjuk le a vastag öltözéket és cseréljük minimálisra. Állataink is így tesznek.

A macskák amúgy is tiszta állatok és sűrűn mosakodnak, de nyáron ezt még sűrűbben megteszik, mert így hűtik testüket. Ebben az időszakban a szőrük is sokkal intenzívebben hullik, és mivel bundájukat nyelvükkel tartják karban, így a szőrt lenyelik. Az így szervezetükbe kerülő szőrcsomótól meg kell szabadulniuk, amelyet úgy oldanak meg, hogy felköhögik.

Ijesztő látvány úgy látni a cicánkat, hogy öklendezik, de ha ki tudja hányni a szőrcsomót, a macskánk megnyugszik. A gond akkor van, ha ez nem sikerül. Gazdiként pedig oda kell figyelni erre a problémára. Ha étvágytalan, nem eszik a cica, akkor lehet, hogy a lenyelt szőrcsomó okoz problémát. Ha már gyanús az állat, akkor érdemes a biztonság kedvéért állatorvoshoz vinni, ugyanis a szőrcsomó komoly gondokat tud okozni. Olykor már csak a műtéti eltávolítás lehetséges.

Ezt elkerülendően érdemes naponta átfésülni kedvencünk bundáját, hogy minél kevesebb szőr kerülhessen a gyomrába. Vannak már olyan tápok is, amelyben megtalálható a szőr emésztéséhez szükséges anyag, így ha le is jut a gyomrába a szőr, azt meg tudja emészteni, nem fog labdaccsá összeállni.

A jó minőségű, rostokban gazdag tápok is segítenek abban, hogy a szőrszálak ne álljanak össze, így könnyebben tud ürülni a szervezetükből.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)