Jump to content

Túlerőben vannak a macskák

2017. 12. 12. 20:00

Ausztrália állatvilága annyira egyedi, hogy sok állatfaja csakis azon a kontinensen él. A macska nem tartozik ebbe bele, de az egész földrészt benépesítik.

A házimacskák annyira elszaporodtak Ausztráliában, hogy egy tanulmány szerint már az egész kontinens 99,8%-án megtalálható az elvadult macska. Az ausztráliai szigeteknek is 80%-a macskákkal lakott. A csapadékos időszak igazán kedvez ezeknek az állatoknak, hiszen több a zsákmány, nő a populáció is.

A szakemberek számára eleve ijesztő ez a méretű elszaporodás, azonban még nagyobb baj az, hogy nemcsak a természetvédelmi területeken kívül található elvadult házimacska, hanem azon belül is. A természetvédelmi területek arra is hivatottak, hogy az őshonos állatfajoknak megfelelő területet biztosítsanak, de a macskákat ez egyáltalán nem állítja meg.

A kontinensen nem újkeletű ez a probléma, próbálkoztak már többféle megoldással. Eddig úgy tűnik, hogy a macskák állnak nyerésre.

Drága megoldásokat kell alkalmazniuk a természetvédelmi szakembereknek annak érdekében, hogy egy-egy fajt megmentsenek a kihalástól. Ha sikerült is területeket ragadozómentesíteni, még nem oldottak meg minden problémát. A legnagyobb baj az, hogy az elvadult macskák az egész kontinenst belakták.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)