Jump to content

Mivel etessük díszmadarainkat

2013. 12. 17. 10:20

Mint minden állatnak, a díszmadaraknak is szükségük van a megfelelő táplálásra, hogy boldog, egészséges, teljes életet élhessenek! Nem mindegy, hogy melyik fajtát milyen eleséggel etetjük, hiszen ők sem egyformák!

Madarainkat csakis tiszta és csíraképes magvakkal etessük! Szervezetüknek szüksége van mind az olajos, mind pedig a lisztes magvakra egyaránt, így a különböző madaraknak készített mageleségek kitűnően alkalmasak az etetésükre. A magkeverékeket úgy állították össze, hogy azok minden fajta madár táplálkozási igényét teljes körűen kielégíthessék.

A fő alkotóelemük a köles, melyből a vörös szeműt a gyengébb csőrű madarak (pl. díszpinty) nehezen tudják feltörni. Ők könnyebben boldogulnak a vékonyabb héjú, un. féhér-, és sárga köles magvakkal. Ha a magokat csíráztatjuk és azt így adjuk kedvenceinknek, plusz E és C vitaminhoz juthatnak, mely elősegíti a termékenységüket, és erősíti a betegségekkel szembeni védekező képességüket. Csíráztassunk kölest, muhart, búzát, zabot, árpát!

Mint már azt említettük, a lisztes magvak mellett olajos magvakra is szüksége van a szervezetüknek, bár madárfajonként változó, hogy melyiknek milyen arányban kell adagolni. Ha különválasztva helyezzük ezeket a madaraink elé, megfigyelhetjük, hogy melyikből milyen mennyiséget válogatnak maguknak ahhoz, hogy jóllakhassanak. Az olajos magvakat (napraforgómag, kendermag, repcemag, lenmag) elsősorban a pintyféléknek adjunk. Ezek közül a napraforgómag, és a kendermag nagyon kedvelt minden madár számára, azonban túlzott fogyasztásuk elhízáshoz vezethet, ezért ügyeljünk a mértékletességre!

Az eleséget mindig úgy válasszuk meg, hogy az kedvencünk fajtájának és méretének megfelelő legyen, így megfelelő arányú és összetételű magkeverékkel etethetjük őket. A magvak mellett zöldséggel és gyümölccsel is kínáljuk madarainkat! Tegyünk a kalitkába salátalevelet, spenótot, tyúkhúrt, sóskát, reszelt sárgarépát, almát, körtét, fügét! Meglátjátok, imádni fogják a felszeletelt fügét! A friss víz fontosságáról se feledkezzünk meg, az önitató rendszerek a legalkalmasabbak madaraink itatására.

Korábban már említettük a változatosságot. Az állati eredetű táplálékra a magevő madaraknak is szüksége van, melyet a főtt tyúktojásból nyerhetünk legkönnyebben. Különösen a fiókanevelés időszakában jellemző, hogy megnő a tojásfogyasztásuk. A keményre főzött tojást törjük szét, vagy apróra szeleteljük fel, és keverjük a mageleséghez. Amit viszont mindig tartsunk be: emberi táplálékkal, köztük a fűszeres, olajos, cukros ételekkel, soha ne etessük a madarakat!

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc/tapfutar.hu