Jump to content

A madártartás nem gyerekjáték

2014. 01. 02. 16:49

Sokan gondolják úgy, a madártartás egyszerű, hiszen csak egy kalitka kell és minden reggel madárszóra ébredhetünk. Madarat tartani azonban nem lebecsülendő elfoglaltság. Egyes díszmadár fajok akár ötven évig is elélhetnek, így vásárlás előtt érdemes néhány szempontot alaposan átgondolni.

A lakásban tartható madarak többnyire nappali, és igencsak aktív életmódot folytatnak. A nap jó részében megállás nélkül mozgolódnak, zajonganak, repdesnek a számukra kialakított helyen. Megeshet, hogy együtt ébrednek a nap első sugaraival, ilyenkor nincsenek tekintettel az igazak álmát alvó gazdikra sem. Kedvükre csivitelnek, szöszmötölnek kalitkájukban, és ezt bizony nem mindenki viseli túl jól. Egyes fajták kifejezetten társaságkedvelők, így állandó gondoskodásra, odafigyelésre is igényt tartanak.

Az állatdoki.hu oldalon számos hasznos tanácsot találhatunk, így megtudhatjuk többek között, hogy aki tényleg kezdő, soha nem volt még madara, ne vásároljon nyomban ritka, nehezebben tartható és tenyészthető madárfajokat, bármilyen szépek is. Kár a „tanulópénzt” ilyen drága és értékes állatokkal megfizetni.

Vásárlás előtt gondoljuk meg, mennyi madarat és milyen fajokat szeretnénk tartani, illetve hány madárra van időnk, helyünk és lehetőségünk. Ne sajnáljuk az időt a teljesen egészséges és minden szempontból megfelelő madár kiválasztására a tenyésztőnél vagy a kereskedésben. Aki tényleg kezdő, soha nem volt még madara, ne vásároljon nyomban ritka, nehezebben tartható és tenyészthető fajokat, bármilyen szépek is.

Ha madárénekre vágyunk, egy kalitkára csak egyetlen énekest számíthatunk. Madaraink táplálékában igyekezzünk a természetest minél inkább megközelíteni. A jó és változatos táplálás mellett ne feledkezzünk meg a vitaminokról sem! A tisztaság fél egészség, tartja a mondás. Ez a madarainkra és ránk is igaz. Ne legyünk restek szárnyasaink helyét tisztán tartani!

Ha nem tudjuk eldönteni milyen madár lenne számunkra az ideális társ, látogassunk el díszmadár-kiállításokra, ahol a tenyészők jóvoltából az értékesebb fajokkal is megismerkedhetünk. Ha megbetegszik madarunk, azonnal tegyük meleg helyre, ahol könnyebben reagálhat a megfelelő gyógykezelésre. Jegyezzünk fel minden adatot, különösen a tenyésztéssel kapcsolatban. Az így összegyűlt anyag hasznos lehet a későbbiekben.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/allatdoki.hu