Jump to content

A legfontosabb tudnivalók, hogy jól érezze magát a papagájunk

2014. 03. 06. 12:58

Mivel a papagájok a világ legértelmesebb madarai közé számítanak, örömmel tanulnak meg kisebb mutatványokat. Egy egészséges papagáj alaptakarmánya válogatott, tisztított összetevőből álló, komplex összetételű magkeverék. Fontos, hogy az olajos és lisztes magok aránya megfelelő legyen, így elkerülhető az egyoldalú táplálás kialakulása. Kerüljük a hőkezelt, nem csírázóképes magokból álló keverékek használatát, ugyanis hőkezelés hatására a magvak beltartalmi- és tápértéke jelentősen leromlik. A madarak étrendjét feltétlenül ki kell egészítenünk: zöldségekkel, gyümölcsökkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint állati és növényi fehérjékkel, valamint lágyeleséggel.

Szinte minden papagáj szereti a meleg permetező esőt. Ezért fürdessük meg őket virágpermetezővel, meleg vízzel, vagy tegyünk be a kalitkába egy sekély tálban friss vizet, amelyben megfürödhetnek. Ezt szinte mindig a párban végzett alapos tolltisztogatás, - rendezés követi.

A papagájok bajaikat a legvéksőkig elrejtik környezetük elől. Csak a rendszeres napi megfigyeléssel tudjuk megállapítani, ha valami betegség lappang bennük. A madarakra szakosodott állatorvos címét és telefonszámát tartsuk olyan helyen, hogy szükség esetén azonnal megtaláljuk. A szobában, de még a kalitkában is leselkedhetnek veszélyek az állatokra. A szobában ne legyenek mérgező növények, veszélyes tárgyak. A füst és az erős szagok, az áporodott levegő is ártalmas lehet az egészségre.

Néhány papagáj nagyon válogatós. Hogya veszélyes hiánybetegségeket elkerüljük, változatos étrendet állítsunk össze, még akkor is, ha az állat egyes ennivalókat kevésbé szívesen fogyaszt. A kiegyensúlyozott táplálék kevés, sovány mag mellett sok gyümölcsöt és zöldségfélét tartalmaz.

Bármennyire igaz, hogy a papagájok szívesebben másznak, mint repülnek, azért a repülés is hozzátartozik életükhöz. Eközben mindig akad valami új felfedezni való, és az izmok edzettek maradnak. A külső röpdéket is úgy alakítsuk ki, hogy az állatok is szabadon repülhessenek bennük. Madaraink így maradnak fittek és egészségesek.

A papagájok imádják, ha valami újat fedezhetnek fel. Az Ablakba helyezett kalitkából lehetőség nyílik szemmel tartani a kinti madárvilágot, a kerti eseményeket. Már ez is tartósan leköti figyelmüket. Ügyeljünk azonban, hogy szükség esetén vissza tudjanak vonulni valami árnyékos helyre. A röptetőszobában felállított mászófa vagy egy érdekesen berendezett játszósarok felébreszti a papagájokban a felfedező hajlamot, és lehetőséget nyújt nekik a rágásra, mászására. Ez jó hangulatba hozza kedvenceinket.

Mivel a papagájok a világ legértelmesebb madarai közé számítanak, örömmel tanulnak meg kisebb mutatványokat, amely változatosságot visz életükbe, és akkor válik különösen élvezetessé, ha valami csemegét is kapnak érte jutalmul.

A madarak akár naponta több órán át tisztogatják és rendezgetik tollazatukat. Ehhez mindig adjunk időt állatainknak. Arra azonban ügyeljünk, hogy a karmok ne legyenek túl hosszúak, és a csőr ne növekedjen féloldalasan. A kalitka rendben tartása a gondozó feladata.

Majd minden papagáj társas lény. Akinek nincs elég ideje, hogy akár napi több órát töltsön madarával, szerezen be egy második papagájt. A társ teljessé teszi madarunk életét, mi pedig élvezettel figyeljük meg az állatok társas viselkedését.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/haziallat.hu