Jump to content

Mekkora hely kell a madarunknak?

2014. 04. 29. 11:45

A helytelen tartásból, a díszmadarak mindennapos igényeinek nem ismerete révén a gondos tulajdonos akaratán kívül is árthat kedvenceinek. Mint az emberekre, így a madarakra is igaz, minél tágasabb a kalitka, annál jobb. A különféle kerek, kúpos, kastély alakú kalitkák mutatósak ugyan, de a madár kevésbé érzi benne jól magát. Az még a kisebbik baj, hogy a szögletekben fennakadhat, de komolyabban meg is sérülhet. Szakemberek szerint a legideálisabb egy minimum 50x30 cm alapterületű, téglalap alakú és legalább 40 centiméter magas kalitka.

Bármekkora is a kalitka, legjobb, ha madarunkat néhanapján kiengedjük a szobában, hogy szabadon tudjon repkedni. Azonban az ajtókat, ablakokat be kell zárni, a függönyt elhúzni, nehogy a madár kiszálljon, vagy nekirepüljön az üvegnek. Célszerű a szelíd, kézhez szokott, nyugodt madarat kiengedni, nehogy a gondtalan repkedésből kimerítő hajsza legyen.

A madarak helye lehetőleg a lakás kevésbé forgalmas helyén 1 méternél magasabb polcon, állványon legyen, lehetőleg huzatmentes helyen. A levegőre egyébként is figyelni kell, ha lehet, ne dohányozzunk a madár közelében. Tűző, direkt napfény ne, vagy csak nagyon rövid ideig érje a kalitkát, és fontos, hogy a madárnak ekkor is legyen lehetősége árnyékba húzódni.

Célszerű a kalitkára kívülről felakasztható önetető, és tartályos itató használata, melyekben az eleség, vagy víz kevésbé szennyeződik, és a kalitka belső terét sem szűkíti. Nagyon fontos, a napi vízcsere, és az edényeket tisztán tartása. Az etetőkből legalább hetente ürítsük ki a magokról összegyűlt esetleges port, míg az itatót lehetőség szerint naponta öblítsük ki.

Fontos, hogy a madár a megfelelő emésztés érdekében hozzá juthasson finom szemcséjű sóderhez, vagy tiszta folyami homokhoz. A kalitka aljáról legalább heti rendszerességgel távolítsuk el az összegyűlt ürüléket, maghéjakat, és félévente célszerű a kalitkát alaposan fertőtleníteni is.

Ugyanakkor egyes madarak szeretnek fürdeni, ezért nem árt számukra nagy nyári melegben, kis tálcában kevés vizet biztosítani. Azonban figyelni kell arra, hogy fürdés után huzatmentes helyen száríthassák meg a tollukat, hogy a meghűlést elkerüljék.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc/allatorvos.hu