Jump to content

Mi a legjobb a kanárinknak?

2014. 05. 06. 11:58

A kanári könnyen tartható díszmadár, idős embereknek ideális házikedvenc, igazi társasági lény, aki meghálálja a törődést. Ugyanakkor nincsenek olyan nehezen teljesíthető igényei, mint például egy kutyának. A sárga kanári a legismertebb. Többségük valódi harzi roller, amelyek halkan, kellemes hangon fuvoláznak. A piros kanárkat kb. 100 évvel ezelőtt tenyésztették ki, a dél-amerikai tűzpinty és a kanári keresztezésével. Ezek a piros kanárik is éppen olyan erős testfelépítésűek és élénk természetű madarak, mint sárga rokonaik, de énekük harsányabb, ami kisebb lakásban terhes lehet, ha órákon át kell hallgatni.

Ha úgy döntöttünk, hogy meglepjük magunkat – gyermekünket, nagyszülőnket - egy kanárival, nem árt pár dologgal tisztában lenni. Az egyik legszebb hangú madár ugyanis komoly törődést igényel, nem elégszik meg annyival, hogy gubbaszt a kalitkában és naponta egyszer enni és inni adunk neki.

A kanári szereti a fényt, ezért nem árt valamelyik ablak közelébe, a fal mellett, huzatmentes helyre tenni a kalitkáját. Előnyös, ha reggeli napfény éri őket, és akkor a legmutatósabbak, ha mellmagasságban helyezzük el a kalitkát. Mielőtt bármilyen állatot veszünk, így akár kanárit is, nem árt bőrgyógyászati-allergológiai vizsgálatot elvégeztetni, nehogy a környezetünkben valaki allergiás legyen a madártollra.

Télen akár a fűtetlen télikertben is hagyhatjuk a madarunkat, a hideget minden további nélkül elviselik, még akkor is, ha időnként fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Ilyen körülmények között azonban több táplálékra van szükségük, mint a meleg szobában. Ugyanakkor a nyári nagy melegben figyelni kell rá, hogy a röpdében mindig legyen hűvösebb, árnyékosabb hely is kedvencünk számára.

A díszállat-kereskedésekben többnyire külön röpdében tartják a hímeket és a tojókat. A hímek közül ott azonban nem minden példány énekel, hanem csupán az erősebb, úgynevezett domináns egyedek, amelyek "uralkodnak" a gyengébbek felett. Ha jól megfigyeljük, arról is felismerhetjük a hímeket, hogy a homlokukon a tollak élénkebb színűek, mint máshol a testükön, például élénkebb sárgák. A tojók egészében is halványabbak, kevésbé élénk színűek.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu