Jump to content

Nem is olyan egyszerű a papagájtartás

2014. 06. 03. 17:25

Lassan itt a szünidő, a gyerekek kiszabadulnak az iskolából, a szülők pedig ajándékokon törik a fejüket a jó bizonyítványért cserébe. Sokan gondolhatják úgy, hogy egy kis házi kedvenc, mondjuk egy papagáj milyen jó ötlet, hiszen azzal sokáig el van a gyerek, etetgeti, beszélni tanítja, játszik vele. Azonban egy papagáj igen komoly gondozást is igényel, amit nem biztos, hogy egy gyerek el tud látni.

A legfontosabb, hogy madarunkat naponta takarítsuk. Az etető- és itatótálkákat naponta ellenőrizzük, tisztítsuk és töltsük fel friss élelemmel. Különösen nyáron fontos, hogy a maradékot még aznap este eltávolítsuk. Így másnap a korán ébredő állatok nem fognak az esetleg már megsavanyodott ételből enni.

A tisztogatáskor látjuk, hogy vajon az állatok elfogyasztották-e az összes eléjük tett ennivalót. A papagájoknál ugyanis már néhány nap koplalás is nagyon súlyos következményekkel járhat. Ha az állatok keveset esznek, vagy szokatlan a viselkedésük, az kezdődő betegség tünete is lehet!

A takarításhoz mindig tiszta vizet vagy ecetes tisztítószereket használjunk, és a takarítás idejére engedjük ki a madarat a szobában, (az ablakokat becsukva!) hogy ne okozzunk neki felesleges stresszt. Hetente legalább egyszer ki kell cserélni ki az almot, és kitisztítani a kalitka alját.

Az ülőágakat, léceket hetente egyszer sikáljuk le durva kefével. Érdemes kéthetente friss ágakra kicserélni a régieket, a friss ágakon akár rajta is hagyhatjuk a lombot. A rácsozatot 4-6 hetente mossuk le. Ehhez legjobb a kalitkát a fürdőkádba tenni, és kefével alaposan lesúrolni. A kerti röpdét nyáron a kerti tömlővel moshatjuk le, a rászáradt szennyeződéseket kefével távolíthatjuk el. Télen elég nedves ruhával áttörölni a rácsot.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu