Jump to content

Hóbagoly fiókák az állatkertben

2014. 08. 05. 16:00

Ez önmagában nem lenne olyan jelentős hír, hogy az állatkert ezen lakói kiköltötték fiókáikat, azonban nem az utódnevelésre tette fel mesterséges életét a bagolypár, ugyanis nem nevelik a két kicsi baglyot.

Ilyen a természetben is előfordul, viszont az állatkertben még van második esély, mert az ott dolgozó szakértők mesterségesen is fel tudják nevelni a falánk bagolyfiókákat. Napjában kétszer is esznek, minden egyes étkezésnél minimum 15 egeret elfogyasztanak.

A hóbagoly őshonos az északi sarkvidéket övező területeken, megtalálható Észak-Amerika északi részén és Eurázsiában. Magyarország területére nem jellemző faj, csak nagyon ritkán téved be hazánk területére egy-egy példány.
Az állatkertben azonban állandó otthona ennek a fajnak a Kisszikla, annak is a hóbagoly röpdéje, ami direkt számukra van kialakítva.

Bár rendszeresen megajándékozza az állatkertet a pár termékeny tojással, ki is költik, de a fiókák felnevelésében nem jeleskednek. Kénytelenek hát az állatkerti gondozók felnevelni a két baglyot, egymástól függetlenül.

Amíg a kifejlett hóbaglyok fehérek a jó rejtőzködés érdekében, addig a fiókák sötétszürkék és pihe tollazatúak, ami viszont a hőszabályozásához szükséges, ugyanis a sötét szín kevésbé veri vissza a napsugarakat, vagyis a napsütés jobban melegíti őket.

(Forrás: barangolj-velem.hu)