Jump to content

Papagáj 1x1

2014. 08. 08. 09:00

Ha arra adtuk a fejünket, hogy papagájt tartunk otthonunkban, érdemes tudni pár hasznos információt ezekről a színes, szemetelős, nagyon kedves, szép, olykor beszédes tollasokról.

Szinte mindegyik papagáj odáig van a meleg vizes permetezésért, ezért virágpermetezővel nyugodtan lelocsolhatjuk madarunkat. A kalitkába elhelyezett vizes edényben is szívesen megmártózik.

A papagájok a világ legértelmesebb madara, számos kisebb mutatványt képes megtanulni.

Ha megbetegszik madarunk, már csak az utolsó pillanatokban vesszük észre, mert a végletekig rejtik azt. Azonban, ha jól ismerjük papagájunkat, napi rendszerességgel figyeljük, akkor észre vehetjük, ha valami gond van.

Imádják az új dolgok felfedezését, már az is nagy örömet jelenthet számukra, ha ablak közelébe tesszük a kalitkáját, és láthatja a forgalmat, az embereket. Arra kell figyelnünk, hogy árnyékos helyen figyelhesse környezetét.

Bár a kalitkában tartott madarak többet másznak, mint repülnek, de ez a hely adottságaiból ered. Életükhöz szervesen hozzátartozik a repülés, az izmaik is edzettek maradnak. Ha van lehetőség, alakítsunk ki számukra röpdét.

Némelyik szobanövény mérgező lehet papagájunkra nézve, de ártalmas a füst és az erős szagok is, ezeket mellőzzük.

A papagájok olykor válogatósak, igyekezzünk minél változatosabb étrendet biztosítani számukra. A kevesebb magkeverék mellé adjunk neki sok zöldséget és gyümölcsöt.

A kalitkában és a röpdében elhelyezett mászófa, színes játékok felkeltik a papagájok érdeklődését, szívesen fedezik fel azokat. Ilyenkor emelkedetté válhat a madár hangulata és a gazdáé is.

A papagájok társas lények, ezért ha a gazda nem tud biztosítani tollas kedvencének idejéből legalább két órát naponta, akkor párt kell keresnie madarának.

Ezek a madarak naponta több órán keresztül tisztogatják tollaikat, csőrüket, lábukat. Tartsuk tisztán a kalitkájukat. Vizük mindig legyen friss.

(Forrás: redorbit.com)