Jump to content

Hullámos papagájok általánosabb betegségei

2014. 08. 25. 09:05

Egy hullámos papagáj vételekor közel két évtizedes kapcsolatot vásárolunk meg akkor, ha megfelelően etetjük és tartjuk. Nem árt évente egyszer állatorvosi ellenőrzésre elvinni tollasunkat.

Mégis megeshet, hogy papagájunk megbetegszik. Ezek között a madarak között a leggyakoribb betegségek egyike a tumor, amely leginkább zsírdaganat, heredaganat, vese- és mellékvese daganat lehet.

Jódhiány esetében kialakulhat a golyva, amely a madár pajzsmirigy megnagyobbodásához vezet. Tünete lehet a papagáj furcsa hangja.

Egy másik betegséget baktérium okozza, amely emberre is veszélyes lehet. Ez a papagájkór vagy pszittakózis. Ezért is fontos a rendszeres állatorvosi vizsgálat.

A papagáj nem megfelelő táplálásának következtében májbetegség alakulhat ki. Természetesen májkárosodást más betegség is okozhat.

A protozoa-fertőzés főleg a költő példányokat támadja meg.

A csőr- és tollszindróma már gyakran a fiókákon is jelentkezik, a tollak sokkal gyengébbek. A szárny- és faroktollak csökevényesen fejlődnek, általában röpképtelenek az ilyen madarak, mert nem megfelelő a tollazatuk. Gyakran a polyomával társul ez a betegség.

A polyoma egy vírusos megbetegedés, amely főleg a fiókákra nézve veszélyes és halálos.

A kórosan lefogyott madár szenvedhet gombás fertőzésben, amelyet penészgomba okoz, és az orvos gombaölő szerekkel kezel.

Az atkák is okozhatnak kellemetlen megbetegedést papagájunk számára. A madár lábán, fején pikkelyszerű elváltozás alakul ki, a csőrén pedig apró lyukak keletkezhetnek, amely akár a csőr deformálódásához is vezethet.

Főleg idősebb tojókra jellemző a csőr feletti viaszhártyának a megnagyobbodása, amelyet a hormonműködés zavara okoz.

Ezek mellett számos más baj érheti kalitkalakónkat, amely lehet mérgezés, baleset. Ha szabadon engedjük a lakásban papagájunkat, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.

(Forrás: haziallat.hu, otthonikedvenc.hu; Fotó: bloki.hu)