Jump to content

A vándor útra kel

2014. 08. 27. 09:00

Közeledik az ősz. Közeleg annak az ideje, hogy vándormadaraink elhagyják országunkat és a szó szoros értelmében melegebb éghajlatra távozzanak.

Magyarországon nagyon kedvelt madár a fehér gólya, de amerre jár, szeretik ezt a kecses madarat. Rajtunk kívül több nép is nemzeti madaraként tartja számon.

Augusztus közepén kezdenek gyülekezni gólyáink és nemsoká meg is kezdik vándorútjukat Afrikába. Először a fiatalabb példányok indulnak el és hagyják maguk mögött a Kárpát-medencét.

Régebben a madarak csapatos megjelenése, majd eltűnése nagy fejtörést okozott. Azt gondolták, hogy a Holdra szállnak.

A költöző madarak rejtélyét egy német szerzetes oldotta meg a XIII. század közepén úgy, hogy az egyik szintén vándormadarunknak, a fecskének nyakába pergament kötött, amelyre egy kérdést írt fel: „Mondd, fecske, hol töltöd a telet?” Meglepődve tapasztalta, hogy tavasszal megkapta a választ, miszerint Ázsiában járt a fecske.

A madarak gyűrűzésével ma már több információt kapunk útvonalaikról, szokásaikról. Gólyákat először 1907-ben gyűrűztek hazánkban. Ma már ennél sokkal ügyesebb módszerek vannak, amivel megtudhatjuk, hogy mi alapján tájékozódnak ezek a madarak.

Több tényező segíti őket visszatalálni Afrikába, majd Afrikából újból Európába. Segít nekik a genetikai tudás, az ösztönök, illatok, égitestek állása, a Föld mágnesességének érzékelése, az időjárás, a táj jellemzői, napszakok is. Talán a legnagyobb útmutatójuk a csillagok és a Nap. Fontos támpont a gólyák és más költöző madarak esetében is a városok, folyók, tengerpartok, az alacsony frekvenciájú hangok. Felfedeztek kutatók a költőző madarak ideghártyáján olyan fehérjemolekulát, amely fontos szerepet játszik utazásaik során. Még mindig van sok kérdés, amire a kutatók állhatatosan keresik a választ.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nyirseghir.hu)