Jump to content

Vörös lóri

2014. 09. 18. 16:05

Az indonéz szigetvilágból származó gyönyörű madár, a vörös lóri otthoni tartása csak tapasztalt madárkedvelőknek ajánlott.

A vörös lóri (Eos bornea) a madarak osztályába, a papagájalakúak rendjébe és a lórifélék családjába tartozik. Indonézia bennszülött madara. Ez azt jelenti, hogy a vörös lóri csak Indonézia területén belül található meg. Eredetileg Borneóban találták meg ezt a fajt, latin elnevezése is innen adódik, amely azóta onnan már kihalt.

A nyílt erdőket kedveli, a partvidékek mentén és az alacsonyabb hegyek között is megtalálható. Nagyobb létszámú csoportokban él, ezért nagy zajt is csapnak. Az Eugenia és az Erythrina nemzetségbe tartozó fák növényi nedvével táplálkoznak.

A kifejlett madarak testmérete 31 cm. A fiatal vörös lórik színe fakóbb vörös, hasi tollaik szegélye kék színű, csőrük fekete, csak hét hónapos korukra színesedik ki

Magas fák odvaiba rakja le általában 2, ritkábban 3 tojását a tojó. 26 nap múlva kelnek ki a fiókák, 7-9 hét múlva repülnek ki a fészekből.

A vörös lórik ún. lágyevők, ami azt jelenti hogy a hagyományos papagájeleség számukra nem jó. Nekik nektár, pollen, gyümölcs, apró rovarok szükségesek a jó táplálás érdekében. Ezeknek a madaraknak az etetése jóval nagyobb szakértelmet kíván, mint a magevő fajoké.

A lórikra általában jellemző, hogy nagy teret igényelnek, ezért kalitkába nem ideális zárni. Számukra megfelelő a 2x1x2 méteres röpde biztosítása, valamint ehhez külső röpde is kell, amely minimum 4x1x2 méteres legyen. A röpde aljára tőzeget terítsünk homok helyett.

A vörös lóri nagyon hangos és aktív madár, leginkább reggel és este hallatja a hangját. Kíváncsi, de félénk madár.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: thinkoholic.com)