Jump to content

Kakas a történelemben

2014. 09. 22. 09:00

Azt a személyt, aki korán felkel úgy is szokták jellemezni, hogy már hajnalok hajnalán kukorékol. Más állat is érzékeli, hogy virrad, mégsem szoktuk a hajnalt más állathoz társítani.

A történelem folyamán többször kap említést és szerepet a kakas. Jézus például azt mondta Péternek, hogy „Mielőtt a kakas kétszer szól, te háromszor tagadsz meg engem”. Bár itt csak átvitt értelemben jelenik meg a kakas, mégis szomorú történetben szerepel az állat.

A vörös kakas a tűzvészt szimbolizálta történelmünk folyamén, vagyis ebben az esetben sem túl jó szerep jutott neki.

A kakas éve a kínai naptárban sem a szerencsés évek közé tartozik, de az ókori Kínában úgy tartották, hogy a kakas piros taraja a tudást, harciassága pedig a harcra termettséget mutatja. Az önzetlenség jelének tekintették, ha egy kakas ételt talál és kukorékolt, a megbízhatóság jele pedig hogy soha nem késik pirkadatkor a kukorékolással. A kakas hangadása elűzi a démonokat, szellemeket elűzi, fényességet és világosságot hoz a világnak.

A kakas több népnél is az ébresztőóra szinonimája. A kakasok kukorékolásának kezdetét a lexikonok hajnali két órára teszik, a görögök és a rómaiak az idő mutatására használták, de távolságot is mértek vele.

A kakas amúgy egész nap folyamán kukorékol, csak napközben sokkal ritkábban és kisebb hangerővel. Reggelente azért olyan nagy a hangja, mert így jelölik ki saját területüket. A többi állat is általában reggel hangoskodik, csak a kakas hangja sokkal harsányabb és kirívóbb a többi hang közül.

A kakas óramű pontosságú hajnali hangadására hatással van a belső biológiai órája és a Nap is. A napfogyatkozás megzavarja ezt a tevékenységüket.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: indianapublicmedia.org)