Jump to content

Szerelmes madarak

2014. 10. 09. 16:00

A madarak szerelmi vallomásai, udvarlási szokásai színesebbek, pompázatosabbak, mint sok esetben az embereké. A hímek azon fáradoznak, hogy szívük hölgye felé kimutassák szerelmüket.

A fregattmadarak hímjeinek nyakán nagy, piros bőrtáska található, amit udvarláskor felfújnak és a szív alakú hólyaggal igyekeznek eltekerni a tojó fejét.

Vannak madarak, amelyek rájöttek, hogy a női nem képviselői a kényelemre és az egzisztenciára alapozzák kapcsolatukat, ezért kezdésnek házzal indítanak. A lugas építő madarak virágokkal, gyümölcsökkel, színes tárgyak közbeiktatásával készítik el fészküket, remélve, hogy a tojónak megtetszik.

Más madarak a hangjukkal igyekeznek a tojókat lenyűgözni. A lantfarkú madár-félék mindenféle hang utánzására képesek. A leadott koncerttel igyekeznek megszerezni a tojó kegyeit.

A tánc is az udvarlás eszköze. A paradicsommadár azonban táncát még megspékeli egy fénylő mosollyal, amelyet a farktollai szétterítésével villant fel.

A fekete pipra egyedi násztáncot lejt, de a flamingók is így igyekeznek elnyerni a tojók figyelmét, csakhogy ezej a madarak csoportosan, szinkronban járják el táncukat.

Egyes madarak vagy lábuk színével, vagy különleges és élénk színű tollazatukkal vonják magukra a figyelmet.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: turtlehurtled.com)