Jump to content

Varjúész

2014. 12. 22. 11:25

Az emberen kívül számos más intelligens állat él. A legismertebbek a delfin, elefánt, emberszabású majmok, sertés, patkány, és persze tollasként meg kell említeni a varjút.

Kutatások bebizonyították, hogy a varjak logikus gondolkodása olyan szinten van, mint egy hétéves gyermeké. Az ok-okozati összefüggéseket vizsgálták varjaknál.

Az egyik feladat az volt, hogy jussanak hozzá a finom falatokhoz, amelyek egy edényben, a víz tetején lebegtek. A finomsághoz nem tudott a varjú csak úgy hozzáférni, ha kiokoskodta, hogyan is szerezhetné meg azokat. Így aztán az edény mellett lévő, a víz aljára lesüllyedő tárgyakat elkezdte beledobálni. A víz szintje fokozatosan emelkedett és végül megkaparintott a falatokat.

A sok tárgy közül meg tudta azt különböztetni, hogy melyik fog lesüllyedni az edény aljára. Vagyis különbséget tudott tenni tömör és üreges tárgyak között. Amit ennél a feladatnál teljesítettek a varjak, az vetekszik egy 5-7 éves gyermek logikai szintjével.

Több ügyességi feladatot sikeresen megoldottak a varjak, de volt olyan, ami nekik sem ment. Az egyik ilyen feladat az volt, hogy vizet kellett volna U-alakú edényből kiszorítani.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: index.hu)