Jump to content

Búbos banka az év madara

2015. 01. 08. 16:00

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülete szavazást indított azért, hogy 2015-ben melyik madár legyen az év madara. A búbos banka nyert.

Népies neve a fostos bugybóka, amely onnan ered, hogy bűzös ürülékkel fröcsköli le a túl közel merészkedőket. A búbos banka többször szerepelt az év madaraként. 1989-ben és 1990-ben is ez a madár kapta a legtöbb szavazatot, és idén az internetes szavazás alapján ismételten.

Az év madara elnevezésű program már 1979 óta létezik, amelynek az a célja, hogy a madárfajokat minél többen megismerhessék.

A búbos banka Izrael nemzeti madara. Fokozottan védett madárfaj. Hazánkban márciustól-szeptemberig látható, rendszeresen fészkelő madár. Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában fészkel, telelni pedig Afrika középső részébe repül.

Nyaka, alsóteste világos rozsdás sárga, míg a háta és a szárnyai feketék, amelyet sűrű fehér sávok tarkítanak. A farka fekete, feje tetején bóbita van, amelynek tollai rozsdaszínűek, közte pedig 4-5 hosszabb fekete végű tollak tűnnek ki. Súlya 45-87 gramm, hossza pedig 25-29 cm. Enyhén ívelt a csőre.
Lakóhelye az erdőkkel, rétekkel, legelőkkel tarkított táj, ahol megtalálhatók a feszkeléséhez szükséges öreg, odvas fák. Bármilyen üregben, farakásban vagy kőrakásban, partfalban képes fészket rakni és költeni. Ha úgy adódik, akkor talajon, vagy annak közelében is fészkelhet.

Főként rovarokkal, férgekkel, lárvákkal, kisebb rágcsálókkal és gerincesekkel, gyíkokkal táplálkozik, amelyekhez mezőgazdasági területeken jut hozzá. Éppen ezért jelent rá veszélyt a mezőgazdaság tájformáló hatása, valamint a rovarölő szerek alkalmazása.