Jump to content

Megjelent az üstökös réce

2015. 02. 12. 09:05

Fajok költöznek el országunkból. Nem csak ideiglenesen, hogy a téli időszakot melegebb helyen töltsék, hanem valamilyen ismert, vagy nem ismert okból. Helyükre pedig újak jönnek. Ilyen az üstökös réce megjelenése is.

1983-ban költött hazánkban az első és azóta folyamatosan terjeszkedik. Először csak a Fertő-tó adott helyet ezeknek a madaraknak, de most már Duna-Tisza közében is fészkelnek.

Az üstökös réce, költöző madár. Télen bárhol találkozhatunk vele vizek közelében, őszi vonulásuk elhúzódó.

Ez a réce viszonylag nagy, testsúlya 1400 gramm is lehet, testhossza 53-57 cm közötti. Tollazatáról könnyen felismerhető, mert feltűnő. Főleg akkor, ha párzási időszak van, akkor a gácsér még hivalkodóbb. A tojó sokkal szolidabb tollruhát visel.

Az üstökös réce a zavartalan, víz mentén található élőhelyeket kedveli. Sekély vízben keresi az élelmet. Bár bukóréce, de nem merül olyan mélyre a vízben, mint a többi.

Hogy minél eredményesebb legyen az utód utánpótlása, más fajtárs és más récafajok fészkében is elhelyezhet egy-egy tojást. Vagyis ún. fészekparazita az üstökös réce.

Kedveli a társas életet, ezért más madarak közelében veri fel tanyáját, de nem veti meg az ember közelségét sem. Ezzel is védi magát a ragadozóktól. Az élőhely szűkülésével száma csökken, ezért vörös listán szerepel. Hazánkban is természetvédelmi oltalomban van.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: panoramio.com)