Jump to content

Leleményes varjúfélék

2015. 02. 14. 09:00

A varjúfélék okossága ismert. Az éhség nagy úr, tartja a mondás, és ez motiválja leginkább arra ezeket a madarakat, hogy használják az eszüket.

A varjak nem válogatnak. Amikor szűkösen tálalja fel környezetük az élelmet, akkor mindent megesznek, amit csak tudnak. Tovább is merészkednek ennél, hiszen híresek a fészekrablásukról, előszeretettel csenik el a tojásokat, megeszik a rovarokat és nem vetik meg az egereket, halakat, békákat sem. Ezen kívül elfogyasztják a magvakat, gyümölcsöket és eltakarítják a dögöket is. Étrendjük tehát kimondottan széles skálán mozog.

Emellett nagyon éber és furfangos madarak a varjak. A csiga puha testéhez hozzájutni nem olyan egyszerű. A varjak csőre és lába nem alkalmas arra, hogy az élelemet azonnal megkaparintsák, ezért taktikához kell folyamodniuk. Hogy ezt a helyzetet megoldják, a magasba emelkednek, karmaik közé veszik a csigaházat és a magasból a sziklákra ejtik, melynek következtében széttörik az. Így jutnak hozzá könnyedén a csiga testéhez.

Diófa nagyon sok kertben és helyen található. Amikor megérik a csonthéjas termés, a varjak a dióbél eléréséhez ugyanezt az ejtős technikát használják. Rendkívül eredményesen. Sőt olykor az utakon közlekedő autókat használják fel diótörőnek. Amikor az autók pirosat kapnak, a varjak peckesen összeszedik a dió finom belét.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: dioskonyv.bionuss.eu)