Jump to content

Másnál is ragadós az ásítás

2015. 07. 06. 09:00

Ismerős szituáció az, amikor egy társaság együtt tölt bizonyos időt, és amikor valaki ásítani kezd, sorra nyílnak a többiek szája is? Papagájoknál is ragadós ám az ásítás.

 

Egy amerikai kutatócsoport ismerte fel, hogy a papagájok is sorra, egymástól kedvet kapva kezdenek ásítani. Eddig abban a tévhitben éltünk, hogy csak az emlősökre, azok közül is csak néhány fajra jellemző ez a viselkedés. Hát nem!

A ragadós ásítást megfigyelték az emberen kívül majmoknál, kutyáknál és egy patkányfajnál is, most pedig már papagájnál is.

A természetben szabadon élő papagájok rajokban élnek, és tartós kapcsolatban élnek párjukkal, hatnak párjukra és a rajon belüli társakra egyaránt. Otthoni körülmények között tartott, valamint laboratóriumi keretek között is gyorsan tanulnak.

Az amerikai kutatócsapat 16 madarat helyezett el párosával egymás melletti kalitkákban. A szabad kilátást semmi sem gátolta egy részének, míg a többieknek igen. Arra alapozták a kísérletet, hogy az ásítás akkor ragadós, ha a papagájok látják egymást. Igazuk lett. Háromszor többet ásítottak a papagájok akkor, amikor társaikat is látták ezt a tevékenységet végezni.

Egy másik kísérletben ugyanezeknek a papagájoknak, ugyanebben a felállásban ásító papagájokról készült videót mutattak be. Ebben az esetben is kétszer többet ásítottak a papagájok, mint alapjában véve tették volna.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)