Jump to content

Ártatlanok is elpusztulnak a méregtől

2017. 01. 26. 20:00

A mezőgazdászok ádáz küzdelmet folytatnak a kártevőkkel, amik ellen leginkább méreganyag bevetésével védekeznek. Ezáltal azonban számos ártatlan állat is áldozatul eshet közvetlenül vagy közvetve.

A rágcsálók elleni küzdelemben nagy szerepe van a méreganyagoknak, azonban a kis emlősök szervezetében felgyűlt méreganyag az azt elfogó védett madarak állományára is kihat. Legtöbbször annak köszönhető a tömeges madár és egyéb állatfaj pusztulása, mert már a zsákmányállat mérgezett. Más esetekben azonban éppen a védett fajok a célpontok.

Nemrégiben bejelentés alapján találtak rá elhullott rókákra, egerészölyvekre, hollókra, amelyek azért pusztultak el, mert mérgezett csali vonzotta őket. Nagyon úgy tűnik, hogy szándékos mérgezésről van szó, és a madarak voltak a célpontok. Valószínűleg olyan valaki, vagy valakik a tettesek, akiknek az érdekeiket sértik a ragadozó madarak jelenléte, fenyegetése. Mindez csak feltételezés, de bevetették egyik speciális segítségüket, Falcót. A kutyus olyan kiképzést kapott, amely során a különböző méreganyagok felismerésére és megtalálására szakosodott. A kutyus segít abban, hogy az elszórt mérget megtalálja és a méregtől elpusztult elhullott állatok tetemét is felderítse.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)