Jump to content

Ami nem öl meg, az megerősít

2017. 02. 21. 20:00

A madarakat nemcsak hangjuk, tollazatuk és nagyságuk különbözteti meg egymástól. Habár a Kakukk és a Nyitnikék énekhangját bárki felismeri.

Mégis abban is különböznek a madarak, hogy a külső környezeti hatásokra hogyan reagál, hogyan tudnak alkalmazkodni, egyáltalán képesek-e arra. Vannak olyan madárfajok, amelyek mindig itt maradnak, ha törik, ha szakad. Másik azonban elvándorolnak. De még azok, amelyek vándorlásra adják a fejüket, azok közül sem ered mindig mindegyik útnak, csakis akkor, ha a környezeti viszonyok úgy diktálják.

Azok a madarak, amelyek még akkor sem menekülnek el az adott helyről, ha indokolt lenne. Ők éppen azt a stratégiát választják, hogy a környezeti tényezők nehézségei mellett is megtalálják az élőhelyüket.

A szezonálisan vándorló madarak hosszú távú memóriája kiváló, hiszen ettől függ, hogy hazatalálnak-e hozzánk tavasszal vagy sem. Nehezen viselik azonban az új környezeti változásokat.

Az ember sokszor uralkodik egy-egy terület felett, erősen befolyásolja azt. Azok a madárfajok, amelyek ehhez tudnak alkalmazkodni, megtalálják az életfeltételeket a megváltozott környezetben is, sokkal erősebb populációt hoznak létre, mint a vándorló, de érzékeny madárfajok.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)