Jump to content

A tyúk és a repülés

2017. 02. 23. 06:00

Aki baromfit tart udvarában, az tudja, hogy a tyúkok képesek repülni. Ha nem is költőző madár módjára tesznek meg több ezer kilométert, de a kertből könnyen meg tudnak lépni, ha úgy adódik.

Volt valaki azonban, aki a tyúkok repülésének nagyobb figyelmet fordított. 2014-ben valaki ugyanis azt mérte, hogy egy tyúk tizenhárom másodpercig képes a levegőben tartózkodni. Ez a leghosszabb, mért, hivatalos idő.

Nem egy nagy teljesítmény attól függetlenül, hogy mindene adott a repüléshez, de vegyük azt is alapul, hogy a repülőgépek első darabjai nagyjából pont ennyi időt maradtak a levegőben.

Az a tyúk, amelynél a repülési időt tizenhárom másodperces időt mértek 92 métert tett meg.

Az sem árt tudni, hogy a tyúk őse sem a hosszú repülésről volt híres. A bankivatyúk háziasított verziói azok a tollasok, akik most az udvarokban kapirgálnak. A bankivatyúk is a földön járva közlekedett, csak tojásköltés idejére ült fel a fára, hogy a ragadozóktól nagyobb védelmet biztosíthasson tojásainak.

Amikor a tyúkokat háziasították, akkor a fő szempont az lett, hogy tojást adjanak, valamint nagyobb tömegű hússal szolgálják majd gazdájukat. Egyáltalán nem is volt cél a repülés. És ezt még tetézi az is, hogy esze ágában sem lenne a tyúkjainknak megszökni a biztos fedél és táplálék oltalmából.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)