Jump to content

Főszerepben a fecskék

2017. 04. 06. 20:00

A tavasz kezdetével alig várjuk, hogy végre megérkezzenek a hosszú útjukról költöző madaraink. A gólyák után a fecskék jönnek.

Már itthon vannak a fecskék is. Örülünk nekik, mert számuk egyre kevesebb. A hazai állományuk folyamatosan csökken. Mindez igaz a füsti- és molnárfecskékre is.

Két évvel ezelőtti adatok alapján ijesztően megcsappant a fecskék száma, amely a klímaváltozásnak tudható be leginkább. Ezért válik egyre fontosabbá a védelmük.

Ahogy melegedik az időjárás, úgy tűnnek fel a szúnyogok új fajai, valamint az általuk hordozott kórokozók is. Ennek köszönhető, hogy a mi kutyáinkban is egyre nagyobb számban tűnik fel a szívféregként nevezett kórokozó. A klímaváltozás során azonban más kártevők is feltűnhetnek, de pusztításukban nagy szerepük van a fecskéknek.

Csakhogy a fecskeállomány gyérül, mely nagyban köszönhető annak, hogy csökken a fészkelésre alkalmas helyek száma és a táplálék is. A vonulás során sok madár pusztul el, és még az emberi hanyagsággal, butasággal, önzéssel is szembesülniük kell a fecskéinknek. Sokak ugyanis leverik a felépített fészket vagy elzavarják a madarakat. Vagyis az ember nagyon sokat tehet azért, hogy a fecskék eredményesen tudjanak nálunk költeni. A felépített meglévő fészket védeni kell, de ki lehet helyezni akár műfészkeket is. Szolgálhatunk számukra a fészeképítéshez szükséges sárgyűjtőhellyel is. És hogy a kis madarak ne zavarják fészkelésükkel az embereket, úgynevezett „fecskepelnkát” is fel lehet helyezni a fészkek alá, hogy a lepotyogó ürüléket az gyűjtse össze.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)