Jump to content

Ázunk, fázunk, de a fecskék még inkább

2017. 04. 25. 07:00

Hiába van április, szemben találtuk magunkat ismét a hideggel, a széllel, de még a hóval is. Sebaj, visszavesszük a nagykabátot, de a fecskék?

Annyira örültünk már a tavasznak, a jó időnek, a természet zöldellésének, a hosszú útról hazatérő költöző madaraink megjelenésének. Nem igazán gondoltunk már arra, hogy ismét hóval és hideggel kell szembesülnünk, ahogy a madarak sem várták ezt. Mégis bekövetkezett és most a sok esőnek köszönhetően a repülő rovarok száma annyira megcsappant, hogy nem jutnak elegendő élelemhez a fecskék. Az éhséggel a gyengeség társul, így találkozhatunk földre hullott fecskékkel.

Ha időben érkezik a segítség, akkor megmenthetjük őket a kihűléstől és a haláltól. Arra kérik a madármentők a lakosságot, hogy ha földön heverő fecskét találnak, akkor keressenek a kis madár számára egy dobozt, amire szellőzőlyukakat fúrnak, az alját több rétegnyi papírtörlővel bélelnek ki, és a fecskét a dobozba helyezve beviszik meleg lakásba. Tovább lehet melegíteni a kihűlt fecskét, ha a doboz felett lámpával melegítünk. Ha átázott a papírtörlő, akkor azt cserélni kell.

Ha egy rossz állapotú fecskét találunk, a legfőbb feladat az, hogy nyugodt, száraz és meleg helyet biztosítsunk számára. Az etetést bízzuk szakemberre. Ha a végletekig legyengült és kihűlt fecskét találunk, azt akár hajszárítóval is meg lehet kezdeni a szárítást, melegítést.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)