Jump to content

Kacsainvázió a városban

2017. 04. 26. 06:00

A tavaszi zöldellés nemcsak a növényvilágba hozta meg az életet, de az állatok is most élik nászukat. A tőkés récék családja is ilyenkor gyarapszik.

A tőkés récék április és május hónapban költik ki tojásaikból fiókáikat. Ezt a fővárosban is ugyanúgy teszik, mintha bárhol máshol élnének. Csakhogy a városlakó kacsák a parkokban, bokrokban is költhetnek, esetleg a városbeli épületek erkélyein ugyanúgy. Ezek azok a költőhelyek, ahol ha a fiókák kikelnek, akkor könnyen eltotyoghatnak családostól a Dunáig és ott folytathatják életüket.

Azonban egyre gyakoribb az, hogy a tőkés récék tojói olyan helyet választanak tojásaik kiköltésére, amely a fiókák számára egyáltalán nem csak kihívás, első igazi lecke, hanem életveszélyes is. Sokszor túlságosan magas épületet szemelnek ki arra, hogy nyugodtan kikölthessék tojásaikat, így a kiskacsák segítség nélkül nem is tudnák fészküket elhagyni. Ha pedig emberi kéz nem avatkozik be egy-egy ilyen esetnél, akkor élelem, víz nélkül a fiókák halálra vannak ítélve. A fészekelhagyás pedig önmagában halálos lehet a kiskacsák számára.

Nos, a nagyvárosi életnek sem kell mentesnek lennie a vadon élő állatoktól, ám ezek az urbanizálódott állatok még nem alkalmazkodtak teljesen megfelelően mindenben a nagyvárosi életformához.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)