Jump to content

Abszolút felcserélődött nemi szerepek

2017. 05. 04. 07:00

Egyes családokban az élet nem olyan nyugodt és kiegyensúlyozott, mint annak lennie kellene. Megcsalás, válás, más gyermekének a nevelése, manapság már általános. Van egy madár, amelyik pont így él.

A Közép- és Dél Amerikában honos madár a jasszána vagy levéljáró. A nagyon hosszú lábujjai lehetőséget biztosítanak arra, hogy a vízen lebegő vízinövényeken mozoghasson. Nemcsak ettől különleges ez a madár, hanem attól is, hogy amíg a tojó kimarad, sőt mi több, megcsalja a párját, addig a hím példány vigyáz a fiókákra. Márpedig arra is nagy az esély, hogy a fiókák apja nem is ő.

Ennél a madárfajnál teljesen felcserélődtek a nemi szerepek. Az is szélsőségesebb formában. Amíg sok madárfaj monogámiában él, addig a jasszána tojója egyenesen háremet tart maga körül. Mindegyik hímmel párzik, tojásokat rak le az egyik hím fészkébe. Azután a hím ül a tojásokon, gondozza a fiókákat. Nagy valószínűséggel a költő hím fiókája is közte lesz, de más hímeké is, így egyszerre jön létre a biológiai sokféleség.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)