Jump to content

Okos papagájok, még logikusan is tudnak gondolkodni

2017. 05. 10. 07:00

A papagájok okos madarak. Ismert, hogy némelyik képes beszélni, tevékenységeket megtanulni is. Sőt mi több, a logikus gondolkodás alapjaival is rendelkezek.

Az egyik legkedveltebb papagájfaj a jákópapagáj. Ezek a madarak nagyjából egy három éves gyermek agyával gondolkodni. Képesek arra, hogy döntéseiket kizárásos alapon hozzák meg. Ha a madár előtt megráznak egy magokkal teli dobozt, valamint egy ürest, akkor amiben nem csörög semmi, az nem is érdekli. Erre a három éves kor körüli gyerekek képesek.

Ezt vizsgálták tudományos keretek között is. Olyan műanyag dobozokba helyeztek diót, amelyben nem látszott az, hogy mit tartalmaz. A két doboz közül az egyikben volt dió, a másik üres volt. Először megrázták mindkét dobozt hogy egyszerre, hol külön az ürest, majd azt, amelyikben a dió volt.

Arra voltak kíváncsiak, hogy rájönnek-e a madarak, hogy a csörgés hiánya egyet jelent azzal, hogy a másik doboz tartalmazza a diót. Ez a feladat ment a papagájoknak, ám a kutyusok ennél a feladatnál elbuknak.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)