Jump to content

Túzokvédelmi program - 2. rész

2017. 05. 21. 08:00

Hazánk egyik legjellegzetesebb és Európa legnagyobb testű madara a túzok. A természetes élőhelyeinek csökkenése világszerte problémát okoz. Hazánkban sokat foglalkoznak a faj védelmével.

Nemcsak Magyarországon, de világszerte igaz az, hogy a túzokok száma azért csökken, mert életterüket jelentősen lecsökkentik. Nemzetközi viszonylatban is azt figyelték meg, hogy a túzokok életét veszélyeztető tényezők közül a mezőgazdasági tevékenységek és az azzal járó károk okozzák. A mezőgazdasági munkának köszönhetően nemcsak az életterük szűkül, de a tojások, a kikelt fiókák élete is veszélybe kerül.

Ugyanúgy megtizedelik az állományt a ragadozók is. A túzokok fajvédelmi programjának jelenleg is működő pontjai az, hogy a mezőgazdasággal és a vadgazdálkodással foglalkozókat is bevonják a túzokok védelmébe.

A mezőgazdasági művelést is szabályok, előírások sokaságának megfelelően kell megtenniük a gazdálkodóknak. Fontos, hogy az ezen a területen dolgozó emberek is megértség, hogy a területükön milyen fontos természeti értékek vannak, és cél annak megóvása.

A vadászatban résztvevők számára pedig fontos, hogy a túzokokra veszélyes ragadozók állományát is szabályozni tudják.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)